Новини » Здоров'я » Якість води і як вона впливає на її користь
Останні новини
Всі новини

Якість води і як вона впливає на її користь

якість води

Пийте багато води, не забувайте підтримувати водяний баланс, обов'язково беріть воду на тренування. Ці поради звучать із кожної праски — і з ними не посперечаєшся. Але яку саме воду краще пити? Чи є різниця між кип'яченою та сирою, звичайною та мінеральною? Чи можна її змішувати? В цій статті Публіцист розкаже про користь води.

Що впливає на якість сирої води?

Чи відрізняється кип'ячена вода від сирої та мінеральної? Кип'яченою водою ми користуємося при вживанні напоїв: чай, кава і т. д. Але коли йдеться про дотримання питного режиму, мається на увазі саме якісна сирої води.

Якість питної води визначається такими показниками:

  • хімічний склад: вода повинна містити патогенних бактерій, важких металів;
  • pH води - водневий показник, який відображає концентрацію вільних іонів водню у воді та показує ступінь кислотності та лужності води. Ідеальний pH для води – 7,5-8,0. Якщо показник нижче 7,5, то така вода закислятиме організм, порушуючи баланс;
  • м'якість - визначають за ступенем жорсткості, вона не повинна перевищувати значення 7 (якщо на чайнику є наліт, значить вода жорстка від неорганічних мінералів);
  • ОВП - окисно-відновний потенціал стабільності води (контролювати можна спеціальним датчиком ОВП). Це те, скільки окислювачів і відновників міститься у тій чи іншій рідини — вимірюється кількість електронів. Процеси життєдіяльності організму відбуваються у біологічно активному середовищі з показниками ОВП. Чим негативніше заряджена вода, тим легше їй зайти в клітку;
  • іонізація — процес, у якому атом чи молекула віддає чи забирає електрон в іншого атома чи молекули. Іонізатори застосовуються для насичення питної води активними іонами водню, а також мінералами: іонами магнію, калію, кальцію, цинку та іншими. В результаті вода стає лужною (рН дорівнює 8-9) та негативно зарядженою. Тобто вода повертається до своєї природної структури;
  • поверхневий натяг води — чим ближче цей показник до значення 43, тим простіше воді проникнути у клітину.

Яку воду краще пити зранку?

Пити сиру воду натщесерце не тільки можна, а й потрібно — чисту та якісну, яка пройшла кілька щаблів очищення, якщо вона з-під крана, або від надійного виробника, якщо бутильована. За різними показаннями здоров'я можна рекомендувати пити воду різної температури: від холодної до теплої.

Утриматися від сирої води варто при розладах шлунково-кишкового тракту. А щодо фільтрації, варто віддавати перевагу проточному фільтру, тому що в ньому не відбувається застою води.

Важливо пам'ятати, що користь води можна отримали лише випивши дійсно якісну воду (з лимоном, дистильовану, кип'ячену чи мінеральну). Це потрібно враховувати при бажанні отримати результат від цього процесу. Простий секрет: вода натще зміцнює організм. Але пити важливо правильно.

Чи можна кип'ятити воду два рази і більше?

Основна мета кип'ятіння води - знищення шкідливих та хвороботворних мікроорганізмів, які гинуть за високих температур. Власне, це відбувається вперше. Під час другого кип'ятіння інтенсивно виділяється водяна пара: вода випаровується, а концентрація мінеральної складової підвищується. Як наголошують нутриціологи (консультанти, які досліджують харчування) - це може завдати шкоди здоров'ю.

У воді, крім мінеральних речовин, солей, лужних та кислотних радикалів, містяться атоми водню та кисню. У процесі інтенсивного випаровування водяної пари атомарний водень осідає на дно, збільшуючи щільність рідини.

Крім того, при повторному або тривалому кип'ятінні активний хлор, що міститься у воді, вступає в реакцію з залишками органічних речовин і мінеральними розчиненими речовинами. Що може вийти внаслідок такої реакції, важко передбачити. Багаторазове кип'ятіння води призводить до збільшення варіантів хімічних реакцій - їх результатом може стати поява канцерогенів (вони здатні провокувати розвиток злоякісних пухлин).

Чому варто консультуватися з лікарем, щоби пити мінеральну воду?

Мінеральною водою вважається, якщо її видобули з якогось джерела в надрах землі. Мінеральна вода ділиться на столову, лікувально-столову та лікувальну.

Столова мінеральна вода має слабку міру мінералізації - менше 1 г на літр. У ній мало біологічно активних речовин та мінеральних солей. Тому її можна пити будь-якій людині скільки завгодно.

Лікувально-столова мінеральна - вода, у якої мінералізація вище - від 1-10 г на літр. Цю воду щодо здоровій людині можна пити курсами не більше трьох тижнів поспіль.

Лікувальні мінеральні води призначаються лише лікарем і лише за показаннями. Наприклад, з метою корекції, тобто якщо людина має хворобу.

Деякі види мінеральних вод може призначити лише лікар. Найголовніше – щоденний об'єм води повинен становити 30 мл на 1 кг ваги.

Підписуйтеся на наш Телеграм і Фейсбук
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Поділитися новиною:
Опитування
Як ви оцінюєте президенство Володимира Зеленського?
Цікаві Новини
Американця, якого в Росії засудили за шпигунство, відправили до карцеру через незнання російської мови
Американець, який штурмував Капітолій, просить політичного притулку у Білорусі
Опубліковано відео, на якому Саакашвілі їсть в грузинській в'язниці
Перша у світі країна запровадила обов'язкову вакцинацію дітей від COVID-19
Googlе заблокував YouTube-канал Слідчого комітету Білорусії через санкції

Новини тижня

Мультимедіа
В Україні вперше почали виготовляти власні боєприпаси для гранатометів (ФОТО)
В Україну прибула партія ПТРК Джавелін від США
У Москві відвалилася частина Кремля (ВІДЕО)
СБУ затримала бойовика «ЛНР», який працював на ФСБ Росії
На Харківщині масово продавали підроблені ПЛР-тести і сертифікати про вакцинацію